CD Polírozás 24-48 órán belül!

A 21. század adathordozójaként a kompakt lemezek már életünk minden területén jelen vannak.

Sokoldalúságának köszönhetően napjainkban már nemcsak a számítógépes adataink, hanem a lexikonjaink, zenéink, sőt videofelvételeink és fényképeink is ezeken a sérülékeny korongokon találhatóak.

A lemezen keletkező karcolások elérhetetlenné tehetik fontos adatainkat, használhatatlanná szoftvereinket, élvezhetetlenné zenéinket, DVD-inket.

A sérült lemezek javítására, a karcmentesítésére van lehetőség!

Egy speciális gépi technológia segítségével adatveszteség nélkül újjávarázsoljuk CD, DVD lemezeit!

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan működik a CD polírozás, érdemes megismerni, hogyan készül egy optikai lemez. Minden optikai lemez, legyen az zenei CD, DVD film, játék, vagy számítógépes adathordozó, egy tiszta polikarbonát lemezként kezdi. A következő ábra bemutatja a szétválasztott rétegeket, melyek végül a lemezt alkotják.

1. Egy lemez, formába öntött olvadt polikarbonátként kezdi. A lemezre préselve a forma mikroszkópikus kiemelkedései gödröket és sík részeket alakítanak ki a lemez tetején. Ez a göröngyös felszín a digitális információ, mely lézerrel leolvasható.

2. Az információ rábélyegzését követően egy visszaverő fólia réteg kerül a lemezre, az ezüst permetezésnek nevezett eljárással. Ez utóbbi nyújta a lemez fénylő látványát. Ennek a rétegnek a feladata visszaverni a lézert a lejátszóba, így ennek épsége rendkívül fontos. Általában ezüstöt találunk ebben a rétegben, de készülhet aranyból, platinából vagy tartalmazhat külön fényérzékeny réteget, mint az írható lemezek esetében.

3. A visszaverő réteg lezárására és az oxidáció megakadályozására egy tiszta lakk bevonat a következő. Ez a réteg igen vékony, így csekély védelmet biztosít a karcolásokkal szemben.

4. Végül a lemezt díszítő nyomat kerül a lemez tetejére, majd a lemez kész a csomagolásra, eladásra és természetesen a használattal együtt járó karcosodásra. Következésképpen az optikai média minden formája 99%-ban polikarbonát műanyagból és 1%-ban információhordozó-, fényvisszaverő-, lakk- és díszítőnyomatból áll. A lejátszó által kilövelt lézer keresztül hatol a műanyag lemezen, eltalálja az onformációt, eléri a visszaverő réteget, majd vissaverődik a lejátszóba.

Néhány eltérő variációja is van a folyamatnak. A Playstation® lemezek sötét bíbor polikarbonátból készülnek, de ugyanúgy működnek, mint a víztiszta lemezek. Írható és újra-írható lemezek egy adott hullámhosszra fogékony fényérzékeny rétegetet alkalmaznak az információ rögzítésére, a préselt információt hordozó réteg helyett.

A nagy sűrűségű lemezek első generációi a DVD-k még kisebb gödröket és síkokat használnak több adat tárolására a hagyományos lemezméret mellett. A többrétegű DVD-re egynél több adat hordozó réteg kerül. A kétoldalas DVD valójában két, szendvicsként összeragasztott lemez, melyek közepén található a visszaverő réteg. Mindezen lemezek a hagyományos CD-khez hasonlóan javíthatóak.

Hogyan befolyásolják a lejátszást a karcolások? Ha az olvasási oldalon egy karc található, az megtörheti a visszaverődő lézer sugarat a lejátszó irányában. Ez az, ami általában bosszantó megakadásban, ugrásban jelentkezik lejátszáskor. A körkörös karcolások még több kihagyást okoznak! Az adat sávval párhuzamos karcolás több információt érint, éppen ezért a legveszélyesebbek a körkörös karcolások.

A tartalommal kapcsolatos észrevételeit ide küldheti:(info@kezdobetu.hu).